İSTANBUL (İGFA) – Ramazan ayına resmen giriş bulunuyoruz. Bu devirde beslenmemize dikkat etmemiz, sağlıklı seçeneklerle ilerlemek büyük değer taşıyor.
Sahurda ve iftarda sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini Dyt. Selin Yavuz cevapladı.
DENGELİ VE ÖLÇÜLÜ OLUNMALI!
İftar ve sahurda aşağıdaki tekliflere dikkat etmek yararlı olabilir:
İftarda dikkat edilmesi gerekenler;
- İftarda süratlice çok fazla yemek yemek yerine, hafif bir çorba yahut su ile başlayarak mideyi rahatlatmak uygun olabilir.
- Protein kaynaklarından güçlü olan, ızgara tavuk, balık, et üzere besinleri tercih etmek tokluk hissini artırabilir.
- Zerzevatları, salataları ve lifli besinleri öğünlerinize eklemek sindirimi kolaylaştırır.
- Tatlı olarak çok şeker içeren yiyeceklerden fazla, taze meyveleri yahut şekersiz tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olabilir.
Sahurda dikkat edilmesi gerekenler;
- Sahurda sindirimi kolay ve uzun müddet tok tutan yiyecekler tercih etmek değerlidir. Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği üzere lifli besinler ve yumurta üzere protein kaynakları yeterli bir seçenektir.
- Bol su içmeyi unutmayın, su bedeni nemli meblağ ve gün uzunluğu susuzluğu önler.
- Kahvaltıda süt ve yoğurt üzere kalsiyum kaynaklarına da yer vermek kemik sıhhati için kıymetlidir.
Ayrıca, iftar ve sahur ortasında ara öğünlerde de hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilebilir.
Örneğin, taze meyveler, yoğurt, fındık üzere atıştırmalıklar beslenmeyi dengelemek için yararlı olabilir.